Statičke ili dinamičke web stranice?

Iako dinamičke web stranice prevladavaju internetom, statičke se polako vraćaju u uporabu. Slijedi kratki pregled jednih i drugih sa prednostima i nedostacima kako bi lakše odlučili koja vrsta Vam je potrebna.

Što su statičke web stranice?

Statičke web stranice prikazuju svakom posjetitelju isti sadržaj koji se nalazi u jednoj fiksnoj datoteci čiji je sadržaj napisan HTML programskim jezikom. Takve su u početku interneta bile sve stranice. Za svaku pojedinu stranicu neke web stranice postoji na serveru jedinstvena HTML datoteka koja sadrži sav sadržaj i stilove za tu pojedinu stranicu. Takva stranica je ista za sve korisnike koji je posjete.

Statičke web stranice sastoje se datoteka i direktorija kojima upravlja webmaster ili programer koji poznaje HTML i slične programske jezike. Kako su potrebne izmjene ili izrada novih stranica, to treba obaviti ručno netko tko poznaje kod i HTML kodiranje.

Na primjer, jednostavna statička web stranica sa Početnom i Kontakt stranicom će se sastojati od dvije HTML datoteke naziva 'index.html' i 'contact.html' (na svim web serverima datoteka početne stranice se po defaultu naziva index.html). Ove dvije datoteke će u web pregledniku prikazivati isti sadržaj svim korisnicima.

Statičke web stranice nemaju bazu podataka i ne zahtijevaju previše serverskog procesiranja prije prikazivanja određene stranice posjetitelju. Kako brzina učitavanja i sigurnost postaju sve bitniji, statičke web stranice ponovo postaju sve popilarnije - pogotovo kod manjih stranica čiji se sadržaj ne mijenja često.

Što su dinamičke web stranice?

Dinamičke web stranice su sposobne prikazivati različit sadržaj posjetiteljima, čak i kada različiti posjetitelji posjećuju istu stranicu sa istim URL-om. Većina dinamičkih web stranica ima bazu podataka. Kada posjetitelj zahtjeva dinamičku web stranicu, kod na web serveru sastavlja dijelove web stranice prije nego što ih prikaže na ekranu. To uključuje veliku raznovrsnost varijabli i logiku ovisno o arhitekturi i namjeni web stranice.

Na primjer, posjetitelji koji posjete istu web stranicu mogu vidjeti različit sadržaj ovisno o tome koji uređaj koriste, iz koje su države, koje je doba dana ili na kojoj se mreži nalaze. Dinamičke stranice su generirane serverskim kodom koji prikuplja sadržaj iz različitih dijelova baze podataka, vanjskih izvora, predložaka i ostalih elemenata koji se nalaze na različitim dijelovima servera. Kod nekih dinamičkih stranica, moguće je vidjeti drugačije elemente stranice ili sadržaj već nakon ponovnog učitavanja stranice.

Većina dinamičkih stranica koristi CMS (eng. Content Management System - Sustav za upravljanje sadržajem) koji dozvoljava korisnicima da rade nadopune i objavljuju promjene. Većinom CMS-ova se upravlja na način da se korisnik prijavi u sustav kako bi mogao upravljati sadržajem kroz jednostavno vizualno sučelje. Kada se promjene spreme moguće ih je odmah objaviti. Dinamičke web stranice koje koriste CMS omogućuju jednostavno upravljanje velikim web stranicama.

Da li su statičke stranice bolje nego dinamičke?

Ne postoji ispravan ili pogrešan odgovor na to pitanje. To je kao da pitamo da li je bolji crveni ili plavi flomaster. Ako trebate obojiti vatru, crveni je bolji. Ako trebate obojiti more onda je bolji plavi. U zadnje vrijeme statičke stranice ponovo postaju popularne iako su većina stranica na internetu dinamičke. Na kraju krajeva sve ovisi o tome koja je namjena web stranice.

Prednosti i mane dinamičkih web stranica

Prednosti

 • veća interaktivnost sa korisnicima
 • veće funkcionalne mogućnosti
 • lakše upravljanje sadržajem
 • zahtjeva manje tehničko znanje

Mane

 • podložnije napadima
 • kompleksnije za postaviti
 • sporija brzina učitavanja
 • skuplje za održavati

Prednosti i mane statičkih web stranica

Prednosti

 • veća brzina učitavanja
 • veća sigurnost od napada
 • manja cijena održavanja
 • jednostavnije za postaviti

Mane

 • za nadopune potreban programer
 • ne može prikazivati dinamički sadržaj
 • manja interaktivnost sa korisnicima

Da li za izradu odabrati statičke ili dinamičke web stranice?

Slijedi par pitanja koji će Vam pomoći odlučiti da li za izradu odabrati statičke ili dinamičke web stranice.

Koliko će velika web stranica biti (sada i u budućnosti)?

Jednostavne web stranice sa nekoliko podstranica su dobar kandidat da budu statičke. Web stranice sa puno podstranica ili sadržajem koji se kontinuirano mijenja i nadopunjuje, odnosno stranice koje s vremenom rastu se trebaju izraditi kao dinamičke kako bi njima bilo lakše upravljati.

Tko će upravljati web stranicom?

Ako osoba koja će upravljati web stranicom ne zna HTML ili programiranje, onda su bolji odabir dinamičke web stranice. Većina dinamičkih web stranica ima CMS u koji se administratori mogu ulogirati i upravljati promjenama bez poznavanja programiranja. Statičke stranice se trebaju nadopunjavati ručno, kroz programski kod, i ako to ne možete napraviti sami, možda bude skupo plaćati developeru za svaku izmjenu.

Koliko često će se stranice mijenjati ili nadopunjavati?

Potrebno je više vremena da se naprave promjene na statičkim negoli na dinamičkim web stranicama. Ako ima dosta promjena na stranici ili više ljudi radi promjene, onda su bolji izbor dinamičke stranice.

Možete provesti sate i sate istraživajući koju vrstu stranica trebate i koju tehnologiju koristiti prilikom izrade, pa neću ulaziti u detalje već ću navesti tri izvora koja najčešće koristim:

 • Drupal - je CMS koji se koristi za izradu dinamičkih web stranica. Jedan je od tri najpopularnija CMS-a na tržištu. Odlikuju ga brzina, sigurnost i jednostavnost korištenja.
 • Bootstrap - je jedan od najpopularnijih frameworka za izradu statičkih i dinamičkih responzivnih web stranica.
 • W3schools - odličan izvor za učenje HTML-a i izrade statičkih stranica.