Registracija domene i hostinga

Za smještaj web stranica na internet potrebna je domena (adresa web stranice) i hosting. Vjerojatno ste više puta čuli za te pojmove, ali možda niste bili potpuno sigurni u njihovo značenje.

Domena je jedinstveno ime, odnosno adresa web stranice na internetu i potrebno ju je registrirati. Ime domene je najčešće povezano s imenom tvrtke, nosi naziv proizvoda ili usluge i slično. Kod odabira imena domene potrebno je paziti da je ime kratko, pamtljivo i asocijativno, i da je dostupno. Dostupnost se može provjeriti na https://www.domene.hr/portal/home.

Pravo na besplatnu registraciju .hr domene imaju sve pravne osobe registrirane u Republici Hrvatskoj, obrti i fizičke osobe koje imaju registriranu neku vrstu djelatnosti (iznajmljivanje apartmana i slično).

Prema važećim zakonima u Republici Hrvatskoj svaka pravna i fizička osoba ima pravo na dodjelu jedne besplatne .hr domene. Iskoristite to pravo, pogotovo ako poslovanje obavljate u Hrvatskoj. Osim .hr domene, moguće je zakupiti i druge komercijalne domene poput .com, .com.hr, .net, .org, itd. Cijena naplatnih domena kreće se od 70kn godišnje, ovisno o odabiru. Za svoje klijente besplatno obavljam zakup domene, slijedeći odredbe o registraciji domena i zakonsku proceduru.

Hosting je fizički prostor na kojem su smještene stranice na internetu. Postoji mnogo tvrtki koje se bave iznajmljivanjem tog prostora, a za svoje klijente odabirem kompanije koje se dugi niz godina bave tim poslom i imaju brzu i kvalitetnu podršku. Cijena hostinga kreće se od 350kn godišnje, ovisno o odabiru.